Reisgezellen

SPOETNIK04

JA MAAR

Mission controle

Ruimteonderzoeken

m2

HET IDEE

Onderzoekers:

m17

STEL JE VOOR...

Links:

Bronnen:

Stel je voor dat je woning beter aansluit bij jouw specifieke manier van wonen. Dat jouw woning minder geld kost om hem te bouwen. Dat je nieuwbouwhuis duurzaam is, dat je bijna geen energie gebruikt en dat je huis onderhoudsarm is. Dat ie misschien ook nog demontabel is zodat je hem mee kan verhuizen.En dat je dan een maagdelijk stukje grond achterlaat. Letterleijk geen afdruk achterlaat. Dat klinkt toch fantastisch. Nu moeten we het alleen nog doen.

m21
m13

VERDER UIT TE DIEPEN

ZOEKTOCHT

m23

Onderzoeksgebied:

laatste versie:

18-06-2018

m20

Wooncultuur

all rights reserved

Jeroen Boersma

jeroen@projectspoetnik.nl

06-30168484

@projectspoetnik.nl, 2018

Jeroen Boersma

Wanneer we structureel iets willen veranderen moeten we structureel anders denken en ‘alle; gewenningen op losse schroeven durfen zetten. In eerste instantie bestaat mijn zoektocht uit het aanstippen van een aantal fenomenen die wanneer je ze op elkaar legt niet bij elkaar passen maar wel de realiteit vormen. Kunnen we de realiteit veranderen? Kunnen we de fenomenen met elkaar uitlijnen? Kunnen we wennen aan iets compleet nieuws? Kunnen we al het bekende loslaten? Stel dat dat kan. Hoe ziet ons huis er dan uit? Hoe wonen we dan? Daar ga ik naar op zoek.

Bouwen moet anders. We wonen met steeds minder mensen in een huis. We gebruiken meer m2 per persoon. We kunnen minder geld lenen maar bouwen wordt steeds duurder en grondprijzen blijven maar stijgen. We willen het milieu sparen maar onze behoeften groeien. We willen duurzame energie maar geen horizonvervuiling. Het moet anders maar wat de boer niet kent dat eet ie niet. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt. Niet alleen bouwen moet anders maar alles moet anders. En misschien is dat helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt. Want stel dat we allemaal genoegen nemen met (een beetje minder) en stel dat anders ook best leuk is, dan zijn we al een stuk verder. Wanneer we anders gaan wonen, wanneer we slimmer gaan bouwen, wanneer we met meer delen, wanneer we minder regels hebben, dan zijn we goed op weg………..

Ik heb voorlopig vier zoekrichtingen gedefinieerd.

-wooncultuur

-bouwmethode

-grondgebruik

-(bouw)regels

Deze vier richtingen zijn nauw met elkaar verbinden en zijn nauw verbonden met onze woon- en leefcultuur. Ik ga hier kritisch naar kijken kunnen er de nodige vraagtekens bij zetten. Ik denk namelijk dat er heel veel gedaan wordt omdat we het altijd al zo hebben gedaan. Maar de tijden zijn veranderd dus lijkt het mij logisch dat ons doen en laten mee-veranderd.

Bouwtechniek

Grondgebruik

Bouwregels en bestemmingsplanregels

Wooncultuur

Bouwtechniek

Grondgebruik

Bouwregels en bestemmingsplanregels

JAS

Bouwme.nu

Photo by: Luke Stackpoole, https://unsplash.com/photos/eWqOgJ-lfiI

Photo by: Maximillian Conacher, https://unsplash.com/photos/sPpe2D7VbpM